BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, December 4, 2010

CHOCOLATE MOIST CAKE


INILAH RUPANYA KEK COKLAT LEMBAP YANG DIBUAT
p/s: first time buat nie..hehehe

BAHAN-BAHAN

1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan butter (buttercup) yang telah dicairkan
1 cawan susu pekat manis
2 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu kecil baking powder
3 biji telur

CARA MEMBUATNYA

Campurkan serbuk koko, susu cair, gula, susu pekat dan butter dalam periuk dan masak sebentar sehingga semua bahan tadi cair.Tutup api. Biarkan adunan suam.

Tepung gandum,dan baking powder di ayak.( tak ayak pun tak pe )

Pukul telur hingga kembang, kemudian masukkan adunan koko tadi. Gaul rata. Sedikit demi sedikit masukkan tepung hingga habis.

Gaul sebati dan tuangkan ke dalam loyang. Jangan sampai penuh, nanti adunan akan naik. Masukkan dalam separuh loyang. Tudung pengukus ditutup dengan kain yang bersih untuk mengelakkan air masuk ke dalam bekas loyang.

Kukus dalam masa sejam. Lepas tu anda boleh cek dengan cucuk lidi atau cake tester ke dalam loyang.Jika tiada adunan melekat, itu tandanya telah masak.


Selamat mencuba!!





DILANDA KERINDUAN.......................

MOHD ZULFAHMIEY

NUR AMIERA WARDAH

Assalamualaikum....

erm,,,dah lama tak menulis kat blog nie....
kasihan blog nie karana ditinggalkan pemiliknya buat seketika......
itu kerana pemiliknya ketandusan idea ataupun tiada mood untuk menulis...

alhamdulillah kerana rasanya diriku mempunyai mood untuk menulis di laman sosial nie...
aku ingin menulis tentang kerinduan aku nie kepadanya........

aku sekarang sedang mengalami simpton2 kerinduan yang teramat sangat......
rindu pada sape ek??

RINDU PADA

- famili ( abang dan kakak yang x balik kg )
- sahabat2 kat ipg
- maktab
- shabat2 lama plkn
- sahabat2 lama sekolah rendah dan menengah

DAN YANG PALING DIRINDUI SETAKAT NI

- anak sedara aku.............rinduuuuuuuuuuuuu sesangat..

bila korang nak balik nie......
mak lah rindu kat korang...

FAHMIE dan MIERA,,,

mak lah rindu nak main ngan korang semua.....

TAHNIAH KAT MIERA sebab bakal mendapat adik lelaki hujung taun nie....

miera : mak lah,,,ok x kalu nama adik muhammad aakif farhan?

aku : muhammad aakif farhan????
erm,,,best gak nama tu miera...cute sesangat....
miera ke yang pilih nama tu???

miera : bukan miera yang pilih tapi umi yang pilih....


apa pun miera,,,,mak lah x sabar menuggu kepulangan miera ke rumah....
mak lah dan semua orang kat kampung nie rindu ke miera......





Sunday, November 14, 2010

BALIK KAMPONG + RAYA......


Assalamualaikum semua.....

alhamdulillah aku diberi kesempatan masa untuk mencoretkan sesuatu setelah lama aku tidak menjengah laman blog aku nie....

alhamdulillah kerana aku telah selamay menjalani musim peperiksaan dengan lancar...itulah yang dikatakan dengan SABAR....
SABAR mengulang kaji
SABAR mebaca buku
SABAR menunggu waktu exam
SABAR menunggu habis exam
SABAR untuk balik kampung dan LAIN-LAIN.....

dalam kita tidak sedar, kita sentiasa diuji oleh ALLAH dengan sifat sabar kita....
oleh itu sabarlah dalam menghadapi sesuatu dalam hidup walaupun ianya sekecil-kecil masalah kerana ALLAH akn memberikan kita nikmat yang begitu besar jika kita dapat menghadapi SABAR dengan baik......

Alhamdulillah kerana aku akan pulang ke kampung malam nie......
tak dapat aku gambarkan betapa gembiranya aku rasa apabila ketua pengawas peperiksaan mngutip kertas jawapan kat tangan aku...
itu menandakan bahawa ALLAH telah memberikan nikmat kepada aku...

apa maksudnya???

maksudnya...
aku telah berjaya menjawab exam maths,
aku telah berjaya menghabiskan or menamatkan semester 3 aku dengan jayanya,
aku merasa nikmat bebas sementara setelah sekian lama "mengabdikan" kepada exam,
aku merasa nikmat kerana tanggungjawab aku sebagai ketua unit sudah pun selesai aku
jalankan.....aku cuma harap...
tanggungjawab yang diberikan kepada aku telah aku laksanakan sebaik mungkin...
menjadi ketua banyak mengajar aku banyak benda....
aku bersyukur kerana diberi peluang untuk menjadi ketua......
terima kasih pada sahabat2ku semua kerana telah memberi komitmen anda...
selamat berjuang untuk ketua unit yang baharu, AMAL...
aku merasa nikmat untuk balik kampung!!!!!

TERIMA KASIH YA ALLAH......

DI KESEMPATAN INI AKU INGIN MENGUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA BUAT SEMUA UMAT ISLAM UMUMNYA DAN SEMUA SHABAT2 SAYA KHUSUSNYA.....

SEMOGA HARI RAYA INI MENGAJAR KITA ERTI PENGORBANAN..
INGATLAH BAHAWA TERDAPAT BANYAK PENGORBANAN YANG PERLU KITA LAKUKAN DALAM HIDUP INI.....

Tuesday, November 2, 2010


SAHABAT,RAKAN,TEMAN......Siapa mereka dalam hidup aku?????


Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum WBT.....

Ya Allah, aku sangat bersyukur pada Mu kerana sampai saat ini aku masih merasakan nikmat Islam dan nikmat Iman Mu Ya Allah.....
baru kusedar betapa bersyukurnya aku dilahirkan sebagai Islam....
aku dapat merasa nikmatnya hidup bersyariat ya Allah....
aku dapat merasa bahawa Islam itu sebagai ad-din.......

dalam aku merasai semua nikmat yang Engkau berikan padaku.....
Engkau juga tidak lupa memberiku nikmat dengan menghadiahkan aku teman...

sejak aku kecil sehinggalah sekarang, teman inilah yang membantuku dan menemani hidupku...
aku tidak dapat menghadapi liku-liku hidup nie tanpa teman-teman ku ini....
aku tidak akan mampu untuk hidup tanpa mereka semua....
manusia itu tidak sempurna, maka mereka harus mencari teman untuk menyempurnakan hidup mereka....

itulah yang aku lakukan sekarang...
aku mencari-cari teman
untuk aku merasa nikmat hidupnya berukhwah.....
ketika aku mencari,,,,,
aku berjumpa dengan pelbagai jenis teman.....
sememangnya manusia itu tidak sama.,...
oleh sebab itu, teman-teman yang aku jumpe pun berbeza dari segala aspek....

ya ALLAH,,,,
mengapa kadang-kadang aku merasakan aku tidak mempunyai teman...
mengapa kadang-kadang aku merasakan aku disisihkan...
mengapa kadang-kadang aku merasakan jiwa aku kosong...
mengapa kadang-kadang aku merasakan aku keliru..
mengapa kadang-kadang aku rasa ingin menangis....

menangis kerana apa?????
menangis memikirkan sahabat2ku dan diriku....

ya ALLAH,,,,
mengapa kadang-kadang ada sifat cemburu dalam diri aku...
mengapa kadang-kadang ada sifat tak puas hati dalam diri aku...
mengapa kadang-kadang aku merasa...entahlah...susah nak huraikan...

aku tau bahawa setiap manusia ada masalahnya yang tersendiri....
kita tidak boleh memaksa orang lain untuk mengikuti jejak langkah kita...
kita tidak boleh meminta mereka untuk memenuhi kemahuan kita...
tapi, begitulah realiti yang terjadi....

ya ALLAH,,,,
aku dapat mengenali sahabat2ku ketika aku diberi peluang untuk mengenali mereka....
dari peluang itulah,,,,
aku mula menganalisis setiap daripada mereka...
aku mula mengenali hati budi mereka...
aku mula mengenali perangai mereka....

sesungguhnya banyak yang aku dapat pelajari daripada mereka,,,,
setiap buruk dan baik mereka membuatkan aku menjadikannya sebagai kayu ukur dan motivasi dalam hidup aku untuk terus membetulkan diri aku....

setiap kebaikan mereka aku hargai dan aku kagumi serta aku teladani dan....
setiap buruk mereka aku jadikan sebagai pengajaran dan motivasi untuk aku jadi lebih baik.....

aku teringat satu ketika,,,,
Baginda SAW pernah bersabda,

"barangsiapa yang membuat kebaikan dan mengajak orang lain membuat kebaikan, orang itu akan mendapat pahala sehingga hari kiamat bersama-sama dengan orang yang mengikutinya manakala barangsiapa yang membuat maksiat dan mengajak kepada kemaksiatan, maka orang itu akan mendapat dosa sehingga hari kiamat bersama-sama dengan orang yang mengikuti kemaksiatannya itu"

ya ALLAH,,,,
aku teringin menjadi golongan yang pertama....
aku teringin menjadi orang yang dapat menjadi ikutan pada teman-teman ku...
aku sangat berharap agar semua teman-temanku mendapat manfaat ketika bersahabat dengan mereka...
walaupun aku tidak dapat menyumbang harta benda kepada teman-temanku,,,, aku sangat berharap agar aku dapat memberi mereka sedikit ilmu ataupun ikutan yang baik....
aku tidak mahu menjadi ikutan yang tidak baik kepada mereka....
aku tidak mahu menjadi golongan yang kedua...
iaitu golongan yang hanya mendapat dosa sehingga hari kiamat...
aku tidak mahu itu.....

Ya ALLAH,,,,
kau bantulah aku...
semoga teman-temanku tidak mendapat sebarang kemudaratan kepada diri mereka seoanjang mereka bershbt dengan aku...
aku tidak akan mampu menanggung dosa yang sebegitu banyak jika ianya berlaku....

walaupun mereka kadang-kadang membuatku ketawa dan
kadang-kadang membuatku menangis....
aku tidak kisah walaupun....
aku selalu pendamkan segala apa yang mereka lakukan padaku...
segala apa yang mereka buat pada ku...
segala apa yang mereka lontarkan padaku....
aku redha ya Allah,,,,
aku cuma harap mereka mendapat manfaaat yang banyak melalui perhubungan mereka dengan diriku....

aku tidak nafikan bahawa aku mudah terasa hati.....
mudah tersentuh...
namun aku tidak dapat mengawal perasan aku ketika aku berada dalam keadan yang amarah....
namun, ianya tidak lama kerana aku akan sentiasa refleks diri........
aku akan rasa terkilan dan sangat bersalah dalam setiap perkara yang aku terlanjur membuatnya ketika aku berda dalam keadaan tidak stabil......
sesungguhnya itulah sifat aku yang aku tidak dapt mengawalnya....

namun, satu sifat aku iaitu sentiasa berfikiran positif itulah yang membuatkan aku terus dapat hidup dalam situasi berteman ini........

dan satu yang kkuminta dari Mu,,,,
peiharalah diriku
agar aku tidak mudah terpengaruh dengan anasir2 yang tidak baik yang datang dalam keadaan yang aku tidak sedar...
sentiasalah berikan kekuatan kepada diriku untuk terus mengingati ibu ayahku......





Monday, November 1, 2010

OWH BILIK!!!!!!


Assalamualaikum semua....

semalam yakni 31 Oktober 2010....
aku telah menjalani satu undian besar...

nak tau undian apa?????

undian bilik untuk semester depan bagi tahun 2011.....

Alhamdulillah kerana undian berjalan dengan lancarnya...

bagi permulaannya aku nak ceritakan dari awal....

pada satu assembly aku diberitahu yang rombakan bilik akan berlaku....
aku sebenarnya dah tau sebelum makluman itu lagi namun aku rasa excited sebab sepanjang aku menginap si asrama IPG KPMM nie, aku tak pernah tukar bilik...

tapi yang best nyer kami diberipeluang untuk memilih roomate dengan syarat bilik akan diundi...

then, aku telah berbincang dengan roomate lamer aku...
dan hasilnya kami tetap beroomate bersama....
aku tak kisah duk ngan sape-sape pun... dan mak aku pun suke aku duk ngan roomete lama coz senang ckit...
lagipun kami takde masalah sepanjang kami hidup bersama...he.he.he...

memang adaa niat untuk beroomate dengan budak yang bukan satu unit,...
tapi bila aku fikir2, timbang2, congak2 dll,
ada kelebihan dan kekurangan dlaam setiap tindakan yang aku ambik...
aku pun bahagia dengan keputusan aku sekarang..

walaupun akak aku tak berapa berkenan dengan aku yang pilih roomate sama unit kerana baginya aku tak akan berkembang,,,,
tapi bagi aku, aku akan cuba untuk mengembangkan diriku dengan cara yan lain...
aku juz bimbang kalu2 aku duk bdk unit lain,,,,
bukannya aku berkembang dari segi idea dan sosial,
takut2 berkembang dari segi msalah...
nauzubillah......

then, aku teringat plop kata2 kak hasmira sehari sebelom hari pengundian bilik dekat BISA waktu Maghrib....
lebih kurang macam nie r dye cakap....

" kadang2 apa yang kita fikir baik untuk diri kita x semestinya baik untuk kita, dan
kadang2 apa yang kita fikir tidak baik untuk diri kita tak semestinya tak baik untuk kita"
-kita hanya merancang tapi Allah yang tentukan..... ( nie kata2 dari aku..he..he..he..)

kemudian, tiba lah saat pengundian bilik....

sebelom tu lupa nak bagitau yang aku nak bilik besar kalaulah ada rezeki tapi roomate aku nak bilik kecil........

masa nak cabut undi tu, punyer la berdebar.....
kalu boleh aku nak elakkan daripada dapat bilik tingkat 3 dan blok laiin...
bukan per, susah sangat nak pindah..
barang banyak..

then, dengan lafaz Bismillah, aku cabut undi tu ( roomate aku suruh aku cabut undi bilik tu )
then no yang kitaorang dapat adalah B215.......
then, kami congak2, kira2 dan akhirnya mendapati bahawa bilik tu adalah bilik BESAR.....
wah gembirannya aku dapat bilik besar...
bukan per, sebenarnya barang aku banyakkkkk
banyak dengan apa ek?????
banyak dengan fail....
aku tak tau nak sumbat kat ne fail2 nie semua...

kasihan kat roomate aku coz ye nak bilik kecil sebab dye takut bilik2 yang besar ngat....
tapi takpelah yerk... dah rezeki kita dapat bilik besar...

ramai kawan2 aku yang frust sebab tak dapat bilik besar....
aku nie Alhamdulilah la kerna dapat....
sahabat2 semua, bersabar erk...
bukan pe, sekarang giliran kami dapt rezeki dari ALLA, lain kali korang plop especially kat amal ngan fatin...

tahniah sebab korang jadi teman comparkment kitaorang walaupun korang dapat bilik kecik...
tak sabar nak jadi jiran korang...

papepun, akhir kata, aku ada satu ingataan buat kita semua....

banyakkan sedekah terutamanya pada diri sendiri...
macam mana sedekah pada diri sendiri ek....
sedekahkan diri kita dengan

1- solat sunat
2- baca quran
3- berwirid....

oleh itu, saya menyeru diri saya dan diri sahabat semua untuk melakukan amalan ini...
semoga kita berada dalam rahmatNYA selalu....Amin...

Assalamualaikum semua....


hari nie hari first exam....
fuh, exam BI gitu....

Alhamdullilah secara overalllnyer aku dapat menjawabnya, cuma...
ada satu dua tu aku confuse ckit..

then ada gak a ku tersalah buat format...
moga2 tc ok dgn nyer...huk..huk...

apa pun, esok hari kedua untuk aku siap sedia berperang dengan mata pena....
esok paper BM....

skunk aku sedang mengulang kaji subjek BM....
tapi ujian dari Allah menimpa aku...
selepas aku balik dari menduduki exam BI,
aku rasa kurang ckit+sakit kepala...
mungkin sebab aku pose kot arini...

ckap pasal pose, aku berazam nak pose bagi setiap hari yang ada exam.....
mula-mula aku pose kerana niat pose sunat sekaligus aku dapat jimat duit,
namun aku rasa suka plop pose....
aku tak merasakan ianya satu halangan buat diri aku walaupun skunk nie musim exam...

tidak dinafikan yang aku nie mudah pening kepala kalu pose...
tapi sekarang aku rasa nikmatnya sebab sakit tu hanya sementara...
dan aku dapat rasa hikmah bersabar tu...
ya ALLAH, indahnya berpose......

owh, sebelum aku terlupa,
semalam aku ada mendengar radio IKIM
dan aku ada dapat satu kata-kata Nabi Muhammad SAW yang berbunyi....

" tidak lurus keimanan seseorang
sehingga lurus hatinya."

" tidak lurus hatinya
sehinggga lurus lidahnya."

sama-sama kita fikirkan apa maksudnya kata-kata Baginda ini.......

satu lagi ilmu yang aku nak kongsikan disini .....
hari rabu yang lepas, aku menghadiri usrah...
naqibah aku adalah kak fi yang sangat ku kagumi...
dia berkongsi satu ilmu iaitu...

kalu kita beroa ataupun saat kita berdoa,
jangan lupa untuk berselawat ke atas junjungan besar Nabi MUHAMMAD SAW
kerana tanpa selawat keatas Baginda, doa kita tidak akan sempurna dan lengkap.....

Saturday, October 30, 2010

MUSIM EXAM TELAH PUN TIBA


Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum WBT

Esok yakni 1 November 2010 merupakan hari pertama exam untuk semester 3 nie..
aku akan exam dari 1 hingga 15 November 2010...

hanya Tuhan yang tau gelora ati aku...
aku rasa berdebar... macam-macam yang aku fikirkan...
apakah soklan yang kluar,
susah atau pun tidak... and so on

namun, setiap sesuatu tu ada hikmahnya...
yang penting kita

DOA+USAHA+TAWAKAL

InsyaALLAH apa yang kita buat akan mendatangkan hasilnya...
namun kita tak boleh lepas dengan godaan syaitan..
kita tahu yang terdapat banyak dugaan dalam dunia ni sama ada kita sedar ataupun tidak...
semoga aku tidak lalai dihanyut godaan yang ada..
semoga aku ditetapkan iman dan semangat....

dalam aku membuat revision dan ulangkaji nie,
terdapat banyak ujian buat diri ku...
aku sentiasa diuji dengan penyakit malas, mengantuk dan lalai...
bila aku muhasabah diri, aku sepatutnya perlu mencari penyelesaian bagi masalah ini.

aku sepatutnya kena kuatkan semangat dan sentiasa ingat pada kesannya jika aku membuat sesuatu perkara.....

tetapi dalam aku mencari penyelesaian masalah kepada kelalaian yang aku hadapi,
aku mendapati bahawa aku mempunyai hobi dan minat yang baru...
semoga minat dan hobi terbaru aku ni memberi manfaat kepada ku...

ketika aku merasa bosan mengulang kaji, aku akan mengambil surat cinta aku dan membacanya...
aku rasa tenang dan aku suka membacanya sehingga aku menghafal setiap bait-bait kata=kata yang ada dalam surat cinta itu...
namun begitu, hanya bait-bait tertentu sahaja yang aku menghafalnya.....
jika aku mempunyai masa yang banyak, aku berkeinginan untuk menghafal lebih banyak bait-bait ayat-ayat cinta dalam surat cinta aku tu....
surat cinta tu adalah AL-QURAN

MasyaALLAH, semoga aku beristiqamah melakukannya....
INSYAALLAH...

akhir kata, tahniah buat sahabat2ku semua khususnya sahabat matematikku kerana telah berada di hujung semester 3....
dan esok merupakan ari untuk kita berjihad..
bukannya berjihad mengangkat pedang
ataupun berjihad melawan hawa nafsu...
namun berjihad menghadapi peperiksaan ...
yang juga merupakan satu jihad...

selamat berjuang sahabatku, semoga kita mendapat result yang baik, cemerlang yang diringi dengan barakah oleh ALLAH....

SEMOGA RAHMAT ALLAH SENTIASA BERSAMA DENGAN KITA. INSYAALLAH.......

Tuesday, August 10, 2010

maths night....

bismillahhirrahmanirrahim....

maaf coz dah lama aku x update blog ni coz banyak kekangan yang timbul......
tp kekangan tu semua buat aku tahu erti kesabaran ......

alhamdulillah coz aku dan clasmate dah berjaya menguruskan satu majlis makan malam tradisi bg budak matematik kat hotel seri costa, melaka......

masyaALLAH, hanya tuhan yang tahu tentang kesulitan dan kesukaran yang kami hadapi dalam mengurusakan majlis nie....

kitaorang hdapi bayak masalah, kerenah ddan bermacam dugaaan dari pelbagai pihek....
namun, alhamdulliah coz setiap yang kami hadapi tu dapat kami cari jalan penyelesaiannya........

aku selaku pengerusi majlis tu merangkap KU rasa sangat berterima kasih kat semua clasmate yang memag bagi sokongan dan bantuan kat aku yang x pernah uruskan majlis.....

masa dalam proses perbincangan tentang majlis tu, banyak prosedur yang kami hadapi dan bayak perkara yang kami perlu consider.......

tambah pening ag dengan sikap dan kerenah org2 tertentu......

bila dah sampai ari majlis plop, ada ag masalah yang timbul bahkan selepas majlis pun ada masalah yang timbul...

aku anggap semua tu macam ujian........

tapi aku x faham apa rasionainya timbul masalah ini semua....

ok..takpe la...setakat ni saje yang sempat aku katakan....

sebelum aku terlupa

SELAMAT BERPOSE, BERSAHUR & BERBUKA.....
SELAMAT MENYAMBUT 1 RAMADAHN

Wednesday, June 16, 2010

cuti akhir sem dah bermula...yeah!!!!!!!!!

alhamdulillah coz aku dah berjaya mengharungi sem 2 dengan jayanya....
aku telah habis exam dan akan start bercuti sehingga 28 jun 2009...
skunk aku hanya perlu bercuti sambil memikirkan tentang result pereksa yang akan keluar nanti...
mudah mudahan aku dapat result yang baik... aku harap aku lulus semua dan tak perlu repeat paper...
aku tak nak repeat paper,...hwa..hwa..
usaha yang aku skunk adalah berdoa dan berdoa serta bertawakal pada Allah saje la...
semoga aku dan semua kawan aku berjaya dalam exam akhir sem 2 baru nie dan dapat melanjutkannya untuk sem 3 lagi.....

tapi, untuk sem 3 nanti aku akan jadi KU (Ketua Unit)....
aku harap aku dapat melaksanakan tanggungjawab sebagai KU dngan sebaik mungkin dan jayanya...
aku juga harap aku dapat melakukannya sejaya KU yang sebelum nie....
semoga sahabat1 aku memberi kerjasama dan komitmen yang baik kepada aku....
insyaAllah, aku juga akan berusaha untuk memenuhi tuntutan semua sahabatku.....
walaupun aku tidak layak untuk menjadi pemimpin, akan aku jadikan pengalaman ini semua sebagai bekalan untuk aku di masa akan datang......

ya Allah, semoga kau sentiasa berada bersamaku dan sentiasa memudahkan pekerjaan ku...
aku cuma harap sahabat2ku dapat beri komitmen pada aku kerana sesungguhnya sesiapa yang memudahkan kerja orang, Allah akan memudahkan kerja kita tetapi sekiranya kita menyukarkan kerja orang, maka kita akan dapat balasan yang sama...

wallahu'alam.....

Saturday, May 1, 2010

Go...Go...Go... Siantan Go....


29 APRIL 2010
HARI OLAHRAGA SUKAN TAHUNAN IPG KPM


Alhamdulillah,tahun nie, rumah sukan aku yang menang, iaitu rumah kuning, Sri SIANTAN. Terima kasih kepada peserta-peserta ( pelari, pelompat, dan lain lain) walaupun aku tak sertai suka tersebut, tetapi aku tetap memberi semangat kat diorang semua.... lagipun hari tu aku sibuk ckit coz aku jadi urusetia bagi kejohanan sukan tahunan nie.. aku tak bekesempatan pun untuk duduk kat rumah aku dan beri sokongan namun begitu, dari jauh dari bagi sokongan kat diorang semua.. syabas dan tahniah kat semua peserta yang menang... yang kalah jangan bersedih hati... anggap saja bukan rezeki anda untuk tahun nie.. boleh cuba lagi untuk tahun-tahun seterusnya....

dalam kegembiraan ada kesedihannya....
tapi sedihnya aku tiada kaitan ngan hari sukan tetapi adalah something yang aku rasa sangat terkilan. aku tak habis fikir kenapa ianya harus berlaku? adakah ianya salah aku kerana aku membiarkannya berlaku? namun, aku rasa ianya tidak harus kesalahan ini dipertanggungjawabkan ke atas bahu aku semata mata kerana aku rasa sentiasa berusaha berfikir macammana untuk mengatasinya...
setelah sekian lama aku meendamnya dengan harapan ada perubahan yang berlaku, namun kini aku merasakan penungguan ku menjadi sia sia sahaja kerana aku tidak nampak perubahan yang positif malahan perubahan yang negatif pula semakin menonjolkan..
aku tidak harapkan ini berlaku...
aku tidak ingin semua ini berterusan..
aku merasakan aku sudah penat untuk memikirkannya..
namun begitu, aku harus memikirkannya kerana aku tidak ingin diriku dipersoalkan nanati...
lagipun aku merasakan iannya satu tanggungjawab besar yang telah diamanahkan kepada diriku...
oleh sebab itu, aku tidak boleh memandang perkara ini tanpa berbuat apa-apa...
aku sayang kepadanya...
aku rindu padanya...
aku terlalu mencintainya..
aku ingin agar kami sama-sama dapat menegakkan yang benar..
aku ingin agar kami sama-sama berjuang ke arah yang benar..
namun begitu, aku sedari bahawa aku lemah ya Allah..
aku tiada kekuatan untuk melakukan ini semua tanpa pertolongan Mu ya Allah... bantulah aku ya Allah dalam mengharungi cobaan ini ya Allah..
Kau beri lah petunjuk padaku ya Allah
bagaimana harus aku hadapi semua ini y Allah...
aku mengharapkan agar semuanya kembali pada keadaan yang asal ya Allah...

aku tahu ya Allah,
aku bukan hambaMu yang sempurna,
aku tidak layak untuk membuat penilaian,
aku tidak layakuntuk menghakimi,
tetapi aku cuba untuk jadi yang terbaik

Kau dengarkanlah rintihan aku ini ya Allah,
hanya pada Mu tempat aku bergantung,
dan hanya padaMu tempat aku meminta pertolongan,
semoga diriku sentiasa mendapat rahmat dan hidayat dariMu,
dan sentiasalah pelihara aku dari semua perkara yang melalaikan dan memesongkan akidahku...
Amin3x..................

Kem Solat.......





26 April 2010...
ari nie aku gi sekolah (p) durian daun. sebelah je ngan maktab aku...
aku ke san dengan tujuan untuk tambahkan ilmu aku dan ingin berkongsi ilmu dengan adik-adik yang aku sayang...
kat sklh nie, ada satu kem solat. aku menggantikan seorang guru yang sepatutnya menjadi fasilitator untuk kem solat tu...
makanya, aku tekah mengambil alih menjadi fasi untuk kem solat tersebut...
berdebar aku coz nie kali pertama aku jadi fasi..
namun, aku anggapkannya sebagai satu cabaran dan satu semangat serta pendorong aku untuk terus melibatkan diri dalam usaha-usaha dakwah nie..
walaupun ianya hanya langkah dakwah yang kecil,aku harap ianya dapat menjadi medan buat diriku untuk melatih diri aku secara perlahan-lahan sebagai pendaei' agama.. insyaAllah...

untuk kem solat nie, aku kena handle 8 orang student. semuanya standard five.... kecil-kecil semua..tak sangka aku diorang adalh student standard 5...
walaupun ustazah diorang kenalkan aku sebagai ustazah Jamilah ( layak ke????? insya Allah ), namun aku lebih selesa diorang panggil aku cikgu Jamilah.... ( macam dah jadi cikgu je...he..he..he..)

untuk kem nie, aku dikehendaki untuk mengajar diorang tentang azan, iqamat dan doa qunut..nampak semua nie sebagai satu benda mudah, namun sukar untuk bagi sesiapa yang baru mempelajarinya...
bagi budak-budak yang aku handle, aku sedikit terkejut coz boleh dikatakan hanya seorang dua je dari lapan orang yang fasih tentang doa qunut ( bacaan lain Alhamdulillah lancar belaka kecuali seorang dua) berbanding ngan bebudak standard 4. bila aku soal siasat, dioarang kata tak ada orang yang nak ajar diorang..

aku tanya kat diorang. akak ngan abang tak ajar kew? diorang cakap diorang mana ada abang dan akak... kalu ada pun, semuanya buat hal sendiri... tapi yang membuatkan aku lagi sedih adalah bila aku tanya tentang mak ayah diorang...
diorang jawab, mak ayah kitaorang sibuklah cikgu, tak ada masa untuk ajar kitaorang... mereka sibuk ngan kerja diorang.. nak solat sama-sama pun susah cikgu...
aku jadi terkedu bila diorang cakap macam tu.... aku ingatkan semuan nie berlaku dalam alam fantasi jew, tetapi semuanya dah jadi realiti.....

alhamdulillah, sebelum selesai kem solat tersebut, aku pesan kat diorang supaya enhancekan bacaan diorang....

p/s: susah gak nak handle bebudak nie... suara diorang lebih kuat dari suara aku...tak tahu r macam mana nak praktikal nanti, semoga Allah mudahkan kerja aku........

Sunday, April 18, 2010

DENYUT KASIH MEDIK

Subhanallah,Alhamdulillah, Allahhuakhbar!
"Tujuh lautan sekalipun tak mampu menjadi inta untuk menulis pujian yang selayaknya bagi Allah SWT. Dialah sumber kekuatan, sumber pergantungan, sumber rezeki, sumber kecintaaan dan sumber perundangan. Hidup dan mati hanya untuk-Nya semata-mata. Selawat dan salam buat Rasulullah SAW, para sahabat dan pewaris perjuangan Baginda sepanjang zaman."

Hari nie aku dah khatam baca buku bertajuk DENYUT KASIH MEDIK hasil tulisan DR.FARHAN HADI yakni suami soleh kepada penulis yang aku minat FATIMAH SYARHA MOHD NOORDIN.
Aku memang fanatik giler r ngan dua orang nie coz banyak ilmu khususnya ilmu agama yang aku belajar dari diorang. Dari semua aspek kehidupan, dapat aku rasakan yang diorang hidup atas landasan dan cara hidup Islam. inilah yang aku cuba untuk ikuti..
Aku tau sebenarnya ada insan yang lebih layak untuk jadi ikutan umat Islam yakni Nabi kesayangan kita, Nabi Muhammad SAW. Setiap masa aku cuba untuk mempraktikkan sedaya upaya sunnah Nabi yang diajar oleh Baginda dalam kehidupan kita. dan antara orang yang dapat aku lihat mereka mempraktikkannya dalam kehidupan diorang adalah Dr Farhan dan kak Fatimah Syarha. Aku menjadikan diorang sebagai pembakar semangat dan dorongan kepada aku supaya aku dapat mempraktikkan juga cara hidup Islam yang mereka aplikasikannya daripada kehidupan Rasullulah SAW. AMIN.......Doakan aku.....
berbalik kepada kisah yang sebenar,
aku dah habis baca buku hasil tulisan Dr Farhan Hadi. kalu nak tahu, aku tahu tentang buku nie masa aku nak balik dari melaka ke terengganu. masa tu, aku dan sahabat aku, mirah tentang round2 satu mc dan kitaorang singgah satu kedai buku. aku beli dua buku, majalah solusi dan buku surah2 amalan. masa aku tengah berlegar-legar tu, aku ternampak tuan kedai baca buku. then, aku pun gi tengok coz nak tau ye baca buku apa....
sekali tengok, aku terbaca yang penulisnya Dr Farhan Hadi..... aku berfikir, bukan ke dia nie suami kak fatimah syarha dan bukan ke dia ni seorang doktor? takkan dia jadi penulis gak macam isteri dye...
aku pun tumpang baca tanpa minta kebenaran...he..he..he..
bestnyer buku niee walaupun aku baca beberapa page je coz aku tahu banyak ilmu kata dalam tu...
sejak hari tu, aku tercari cari buku tu, kat mana nak cari nie...
sampailah aku tak ingat dah tentang buku niee..
nak dijadikan cerita, satu hari tiba-tiba je aku teringat kat buku tu,
pastu aku pun crita lah kat sahabat aku, mirah tentang buku nie, then ye pun bagitau yang sahabat aku, husna budak PAI ada buku tu,
aku pun apa lagi, hantar mesej kat dye nak pinjam......
then, gembiranya aku bila dia bagi aku pnjam...
Buku nie berkisarkan tentang misi seorang doktor muda dalam memperjuangkan syariat di hospital ketika bergelar doktor pelatih....
bila aku tengah syok baca tu, aku rasa buku nie tentang diri dye sendiri lah...
nak-nak tentang bab isteri dye yang bernama Qaniah dalam buku tu.... cerita tentang isteri dye ni nampak macam ada kesamaan dalam buku yang dikarang oleh isteri dye yang bertajuk, PEMILIK CINTAKU SELEPAS ALLAH DAN RASUL...
memang syok giler r baca buku ni... banyak input yang aku dapat..
dan melalui buku ni gak, aku dapat menilai dan mengetahui perangai masyarakat kita skunk...
aku tidak habis fikir, kenapa masyarakat kita skunk tidak sedar-sedar lagi????
aku teringat kata akak senior aku,
" manusia ni sebenarnya nak lihat kebenaran kat depan mata diorang, barulah diorang akan sedar. contohnya, mereka nak lihat api neraka menjulang-julang depan mata diorang, barulah diorang tahu yang api nerka itu wujud dan nescaya pada masa tu gak diorang akan bertaubat ".
sambung agi tentang buku Dr Farhan Hadi...antara input yang aku dapat adalah...
1)kita perlu ada rasa tanggungjawab umtuk melakukan sesuatu untuk ummah
- dalam crita nie, dr muslih mempertikaikan penggunaan clexane kepada umat Islam (sejenis ubat yg mencairkan darah). ini kerna di dalamnya mengandungi protein khinzir. dia mempersoalkan tindakan sesetengah doktor islam yang tiada rasa tanggunjawab kerna selamba je menggunakan clexane untuk orang islam padahal ada ubat yang lain yang bebas dari unsur khinzir yang dapat digunkan untuk orang islam iaitu heparin.
2)kita blh solat jamak untuk keadaan sibuk yang menyebabkan tiada pilihan lain. contohnya pembedahan dan jam kat jalan raya.
3)kita kena sensitif dengan saudara kita.
- dalam crita nie, ada sedikit perselisihan pendapat antara dr muslih ngan kawannya dalam menentukan menu jamuan perpisahan. kawannya nak beli makanan segera can mc donalds dan kfc. tp, dr muslih tak setuju kerna barangan kfc adalah barangan yahudi dan sekutunya. kata dr muslih, kita beli produk mereka seolah-olah kita beri mereka peluru untuk tembak saudara kita sendiri di palestin. walaupun kita beli barangan mereka dlm amount yg sedikit dan itu tidak mmbantu mereka untuk membeli bom atom, tapi mungkin dapat beli sebutir peluru, dan sebutir peluru tu mungkin dah tembus kat kepala kanak-kanak palestin. dan jika semua org berfikir benda yg sama, x mustahil bom nuklear pun mereka boleh beli....
p/s:sama2 kita ambk iktibar. boikot lah mana-mana barang yang kita mampu untuk boikot....
4)fadilat membaca surah alkahfi pd hari jumaat...
Rasululah SAW bersabda yang bermaksud:" barang siapa yang membaca surah al kahfi (pada hari jumaat) beliau akan memperoleh cahaya daripada tempatnya hingga ke Makkah."
Daripada Abu Said al-Khudri, Rasululah SAW bersabda yang bermaksud, "sesiapa yang membaca surah al kahfi pada hari jumaat nescaya akan diterangkannya satu cahaya diantara dua jumaat."
Daripada Ibnu Umar, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:"sesiapa yang membaca surah al kahfi pada hari jumaat, nescaya akan dipancarkannya cahaya dari bawah kakinya hingga ke awan di langit yang memancarkan cahaya terang kepadanya pada hari kiamat dan diampunkan dan diampunkan dosanya di antara dua kali jumaat."

sahabat2, sampai di cni dulu yerk...
nanti kita sambung lagi...
semoga kita sentiasa berada dalam limpah rahmat dan mendapat syafat di hari akhirat kelak
assalamualaikum........

Friday, April 16, 2010

10 jawapan yang baik dari ulama' yang baik.



Bilamana sampai al-Imam Abu Hanifah bersama gurunya yang mulia al-Imam Hammad radhiyallahu anhuma di tempat perdebatan, seraya al-Imam Abu Hanifah berucap :

Tak selayaknya seorang ulama besar berdebat di dalam majlis sebegini, Cukuplah diserahkan kepada muridnya yang masih muda ini untuk berbincang-bincang dengan mereka-mereka ini

Semua yang ada di dalam majlis ketika itu terkejut dengan keberanian anak muda ini. Maka bermulalah perdebatan di antara mereka. Bilamana al-Imam Abu Hanifah duduk duduk pada tempat yang disediakan maka serentak dengan itu salah seorang Atheis terus mengajukan soalan :

Soalan Pertama
"Pada zaman bilakah Tuhan kamu dilahirkan?"


Al-Imam Abu Hanifah tersenyum lalu menjawab :


Allah taala tidaklah sesuatu yang dilahirkan. Jika Dia dilahirkan sudah tentu Dia punya bapa, Allah juga tidak melahirkan. Jika Dia melahirkan maka sudah tentu Dia punya anak

Soalan Kedua
“ Kalau begitu, bilakah pula Tuhan kamu wujud?”

Al-Imam Abu Hanifah seraya menjawab :

Allah taala itu wujud sebelum adanya zaman, Sedangkan zaman itu sendiri adalah ciptaanNya , mana mungkin pencipta wujud selepas makhluk ciptaanNya

Soalan Ketiga
“ Cuba kamu berikan kepada kami sedikit gambaran tentang kewujudan Tuhan kamu yang tiada permulaan ini. Bagaimana mungkin sesuatu itu ada tanpa ada permulaannya?"

Al-Imam Abu Hanifah menjawab :

Kamu pandai mengira?

Kelompok Atheis itu menjawab :
“ Tentu sekali kami pandai mengira”

Al-Imam Abu Hanifah meneruskan ucapannya:

Bolehkah kamu beritahu aku apakah nombor sebelum nombor Empat (4)?

Mereka menjawab : “ Nombor 3”
Al-Imam Hanifah : “ Nombor sebelum 3?”
Mereka menjawab : “Nombor 2”
Al-Imam Abu Hanifah : “Nombor sebelum 2?”
Mereka menjawab : “Nombor 1”
Al-Imam Abu Hanifah : “ Nombor sebelum 1?”
Mereka menjawab : “Tiada”

Al-Imam Abu Hanifah tersenyum lalu memberikan penerangan :

Nah, kamu sendiri mengakui bahawa nombor 1 sendiri sebelumnya tiada mulanya. Nombor yang merupakan ciptaan Allah ini sendiri kamu akui bahawa tiada permulaan baginya. Apatah lagi pencipta kepada Nombor itu sendiri?
Terpinga-pinga kelompok Atheis tersebut dengan jawapan yang padat dan bernas daripada al-Imam Hanifah. Ternyata mereka silap perkiraan bilamana berhadapan dengan anak muda ini. Pada mulanya mereka merasakan bahawa anak muda ini mudah dikalahkan, namun telahan mereka ternyata menyeleweng. Mereka perlu lebih berhati-hati.

Persoalan diteruskan.

Soalan Keempat
“Tahniah anak muda di atas jawapanmu sebentar tadi. Jangan sangka kamu berada di dalam keadaan yang selesa. Baik, tolong kamu terangkan kepada kami, pada bahagian manakah Tuhan kamu mengadap?”

Al-Imam Abu Hanifah : Jika aku bawa sebuah pelita yang dicucuh dengan api ke sebuah tempat yang gelap, pada arah manakah cahaya pada api tersebut mengadap?
Mereka menjawab : “ Cahaya itu tentulah akan menerangi keseluruhan arah”

Al-Imam Abu Hanifah menjawab :
Jika cahaya yang diciptakannya itu pun kamu semua tidak mampu menerangkan pada arah manakah ia mengadap, inikan pula Sang Pemilik cahaya langit dan bumi ini sendiri?
Kesemua hadirin yang mendengar jawapan daripada al-Imam Abu Hanifah bersorak kegembiraan . Kagum mereka dengan kepetahan anak muda itu.

Soalan Kelima
“Bolehkah kamu terangkan kepada kami, bagaimana zat Tuhan kamu? Adakah ianya keras seperti besi? Atau jenis yang mengalir lembut seperti air? Atau ianya jenis seperti debu dan asap?"

Al-Imam sekali lagi tersenyum. Beliau menarik nafas panjang lalu menghelanya perlahan-lahan. Lucu sekali mendengar persoalan kelompok Atheis ini. Orang ramai tertunggu-tunggu penuh debaran apakah jawapan yang akan diberikan oleh Sang Anak Muda.

Al-Imam Abu Hanifah menjawab : “Kamu semua tentu pernah duduk disebelah orang yang sakit hampir mati bukan?”
Mereka menjawab : “ Tentu sekali”
Al-Imam meneruskan : “ Bilamana orang sakit tadi mati. Bolehkah kamu bercakap dengannya?”
Mereka menjawab : “ Bagaimana mungkin kami bercakap dengan seseorang yang telah mati?”
Al-Imam meneruskan : “ Sebelum dia mati kamu boleh bercakap-cakap dengannya , namun selepas dia mati, terus jasadnya tidak bergerak dan tidak boleh bercakap lagi. Apa yang terjadi sebenarnya?”
Mereka tertawa lalu memberikan jawapan: “ Adakah soalan seperti ini kamu tanyakan kepada kami wahai anak muda? Tentu sekali seseorang yang mati itu tidak boleh bercakap dan bergerak . Ini kerana ruhnya telah terpisah daripada jasadnya.”

Al-Imam Abu Hanifah tersenyum mendengar jawapan mereka lalu berkata:

Baik, kamu mengatakan bahawa ruhnya telah terpisah daripada jasadnya bukan? Bolehkah kamu sifatkan kepada aku sekarang, bagaimanakah bentuk ruh tersebut. Adakah ianya keras seperti besi, atau ianya mengalir lembut seperti air atau ianya seperti asap dan debu yang berterbangan?
Tertunduk kesemua Atheis tersebut bilamana mendengar persoalan al-Imam Abu Hanifah tersebut. Ternyata olokan mereka sebentar tadi kembali tertimpa ke atas mereka.

Mereka menjawab dengan keadaan penuh malu : “ Maaf, tentu sekali kami tidak dapat mengetahui bagaimana bentuknya”

Al-Imam Abu Hanifah lalu meneruskan bicaranya:

Jika makhluknya seperti ruh itu pun kamu tidak mampu untuk menerangkannya kepada aku. Bagaimana mungkin kamu ingin menyuruh aku menerangkan bagaimana bentuk Tuhan Pemilik Ruh serta sekalian alam ini?
Soalan Keenam
“ Dimanakah Tuhan kamu duduk sekarang?”

Al-Imam Abu Hanifah kembali bertanyakan soalan kepada mereka :
“ Jika kamu membancuh susu, tentu sekali kamu mengetahui bahawa di dalam susu tersebut ada terdapat lemak bukan? Bolehkah kamu terangkan kepada saya, dimanakah tempatnya lemak tersebut berada?"
Mereka menjawab : “ Kami tidak dapat menerangkan kepadamu dengan tepat kedudukan lemak di dalam susu tersebut. Ini kerana lemak itu mengambil keseluruhan bahagian susu tersebut.”

Al-Imam Abu Hanifah seraya berkata :
“ Kamu sendiri lemah di dalam memberikan jawapan terhadap persoalan aku sebentar tadi. Jika lemak di dalam susu pun tiada tempat yang khusus baginya , masakan pula kamu ingin mengatakan bahawa Tuhan Pemilik Arasy itu ada tempat duduk khusus bagiNya? Sungguh aku pelik dengan persoalan-persoalan kamu ini”
Soalan Ketujuh
“ Kami pelik bagaimana jika masuk ke dalam syurga ada permulaannya ( iaitu selepas dihisab oleh Allah taala di padang Mahsyar) namun bilamana sudah berada di dalamnya maka tiada lagi pengakhirannya ( maksudnya tiada kesudahannya dan akan selama-lamanya di dalam syurga)??”

Al-Imam Abu Hanifah tersenyum lagi lalu menjawab :
Mengapa kamu pelik dengan perkara tersebut. Cuba kamu lihat pada nombor . Ianya bermula dengan nombor satu bukan? Namun bolehkah kamu terangkan kepada aku apakah nombor yang terakhir di dalam senarai nombor?
Terkelu kelompok Atheis ini untuk memberikan jawapan. Tentu sekali nombor tiada kesudahannya.

Al-Imam tersenyum melihat kelompok Atheis ini terkebil-kebil tidak mampu memberikan jawapan. Kemudian Beliau menyambung bicaranya :
Nah , kamu sendiri tidak mampu untuk menerangkan kepadaku apakah nombor terakhir bukan? Jawapannya sudah tersedia di hadapan mata kepala kamu
Soalan Kelapan
“ Kami ingin bertanya lagi, bagaimana mungkin seseorang di dalam syurga menurut Nabi kamu tidak akan kencing dan berak. Sedangkan mereka juga makan dan minum? Ini adalah perkara yang tidak masuk akal”

Al-Imam Abu Hanifah tenang membetulkan kedudukannya. Lalu beliau menjawab :
Aku dan kamu sebelumnya pernah berada di dalam perut ibu sebelum dilahirkan bukan? Sembilan bulan di dalam perut ibu, kita juga makan daripada hasil darah ibu kita. Persoalanku, adakah kamu buang air kecil dan besar di dalam perut ibumu? Sedangkan kamu juga makan di dalamnya?
Sekali lagi kelompok ini terdiam membisu seribu bahasa. Padat sekali jawapan anak muda ini. Akhirnya mereka mengakui bahawa tiada lagi persoalan yang ingin ditanyakan malah kesemuanya telah dipatahkan oleh al-Imam Abu Hanifah dengan penuh berhikmah.

Baghdad kembali berseri selepas peristiwa tersebut. Anak muda itu semakin dikenali malah terus menerus namanya disebut orang sehinggalah ke hari ini. Walau sudah hampir ribuan tahun beliau meninggalkan kita. Namun namanya disebut orang seolah-olah beliau masih hidup di sisi kita. Al-Fatihah buat al-Imam al-A’dzam Abu Hanifah Nu’man bin Thaabit radhiyallahu anhu serta kepada seluruh gurunya dan kesemua muslimin dan muslimat sama ada yang amsih hidup atau yang telah wafat. Al-Fatihah.

Tamat

Soalan Kesembilan
Ada juga kisah yang saya dengar bahawa soalan terakhir yang ditanyakan oleh kelompok tersebut kepada Sang Imam bilamana mereka telah mati kutu dan sudah terlampau malu ialah berkenaan : “Jika kamu terlalu bijak , apakah yang dilakukan oleh Tuhanmu sekarang?”

Maka al-Imam menjawab dengan tenang.
Sebelum aku memberikan jawapan kepadamu, eloklah kiranya kita bertukar tempat. Ini kerana kamu berada pada tempat yang tinggi sedang aku berada di bawah.Jawapan hanya boleh diberikan bilamana aku berada di atas mengambil alih tempatmu
Athies itu lalu bersetuju dengan cadangan al-Imam tersebut. Lalu mereka bertukar tempat. Al-Imam naik ke atas, manakala sang Atheis turun ke bawah.

Bilamana al-Imam sudah berada di atas . Terus beliau menjawab :
Kamu bertanya sebentar tadi apakah yang Tuhanku lakukan sekarang bukan? Jawapannya ialah, Tuhanku sedang meninggikan yang Haq (dengan menaikkan al-Imam ke atas ) dan menurunkan yang Batil (dengan menurunkan Atheis tersebut ke bawah).

WASIAT TERAKHIR DI BUMI ARAFAH

Assalamualaikum pembuka bicara.......
masa aku nak balik terengganu ari tu, aku ada beli sebuah buku yang dsyorkan oleh akak senior iaitu majalah SOLUSI. aku sangat tertarik nagn majalah ni sebab banyak input yang aku dapat dan ni salah satu majalah islamik yang aku jumpa. masa tengah baca, aku terjumpa satu artikel tentrang wasiat terakhir olah Nabi kita iaitu Nabi Muhammad saw......

PESANAN : BACALAH KHUTBAH INI DENGAN TULUS HATI DAN KESUCIAN NURANI. BACALAH SEOLAH-OLAH INILAH KALI PERTAMA ANDA TEMUINYA. BACALAH DAN HAYATI DENGAN IMAN DAN BUKTINYA DENGAN HAKIKAT PELAKSANAAN .

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

"Wahai manusia, sila dengar apa yang bakal aku perkatakan ini. Aku tidak tahu apakah akan dapat lagi aku bersama kamu semua lagi selepas ini, di tempat ini, selepas tahun ini selamanya."
"Sesungguhnya darah kamu, harta benda kamu dan kehormatan dirimu telah terpelihara ( diharamkan untuk sesiapa pun daripada mengkhianatinya ) sebagaimana diharamkan hari ini, bulan ini dan bandar ini ( Makkah dan sekitarnya ). "
"Sesiapa yang memegang amanah maka hendaklah dikembalikan amanah tersebut kepada tuannya. ingatlah segala amalan jahiliah telah berada di bawah tapak kakiku ( telah dihaluskan )."
"Tuntutan darah pada zaman jahiliyah ( sebelum Islam ) telah diampunkan. Tuntutan darah yang pertama telah aku batalkan ialah darah Ibn Rabi'ah bin al-Harith yang disusukan oleh Bani Saad kemudian telah dibunuh oleh Huzail."
"Riba adalah haram dan aku memulainya dengan membatalkan riba yang diterima oleh Abbas bin Abdul Mutalib. Sesungguhnya ia dihapuskan semuanya secara keseluruhan."
"Wahai manusia! Takutilah Allah SWT dalam urusan berkaitan dengan wanita. Sesungguhnya kamu telah mengambil mereka sebagai amanah daripada Allah SWT dan mereka telah dihalalkan kepada kamu dengan kalimat Allah. Wajib ke atas mereka untuk menjaga kehormatan kamu dan menjaga diri daripada melakukan perbuatan buruk . Jika mereka melakukannya, maka kamu berhak untuk menghukum mereka, tetapi bukanlah dengan pukulan yang mencederekan. Jika isteri-isteri kamu setia dan jujur terhadap kamu, maka wajib bagi kamu menjaga makan dan paki mereka dengan baik."
"Semua orang Muslim adalah bersaudara . Oleh itu, tidak halal bagi seorang Muslim mengambil harta orang lain kecuali setelah mendapat kebenaran daripada tuannya."
"Janganlah kamu kembali menjadi kafir selepas pemergianku dengan sebahagian daripada kamu memerangi sebahagian yang lain . Aku telah tinggalkan kepada kamu satu panduan, jika kamu berpegang kepadanya dan ajarannya maka kamu tidak akan sesat selama-lamanya. itulah kitab ALLAH dan sunah Nabi-Nya."
"Wahai manusia! Sesungguhnya tidak ada lagi nabi selepas aku dan tiada lagi umat selepas kamu. Maka aku menyeru agar kamu menyembah Allah SWT, Tuhan kamu dan menunaikan solat lima waktu, berpuasa di bulan Ramadhan dan mengeluarkan zakat hartamu dengan penuh kerelaan. Kerjakanlah jua haji ke Rumah Suci Tuhanmu ( Kaabah ) dan dengan itu, kamu bakal menghuni syurga Tuhanmu."
"Tuhan kamu adalah Esa. Datuk kamu pula satu. kamu semua berasal daripada Adam dan Adam berasal daripada tanah. Orang yang terbaik daripada kalangan kamu adalah mereka yang paling bertaqwa kepada Allah SWT. Tidak ada kelebihan bagi bangsa Arab atau bangsa lain kecuali dengan taqwa."
"Allah SWT telah menetapkan hak menerima pusaka kepada keluarga si mati. Oleh itu tidak boleh membuat wasiat kepada ahli waris penerima pusaka. Sesungguhnya laknat Allah ke atas sesiapa yang mengaku sebagi bapa kepada bukan anaknya yang sebenar, juga akan menerima laknat daripada para malaikat dan seluruh manusia."
"Kemudian kamu bakal ditanya tentang diriku, maka apakah yang bakal kamu perkatakan?" Kami menjawab: "Kami bersaksi bahawasanya tuan telah menyampaikan dan menyempurnakan risalahmu."
"Lantas baginda SAW mengangkat tangannyabke langit seraya menurunkannya ke arah orang ramai lalu berkata sebanyak tiga kali ( yang bermaksud ) : Ya ALLAH! Saksikanlah."

AKHIR KATA, SEMOGA KITA DAPAT MEMAHAMI KHUTBAH TERAKHIR YANG DIBERIKAN OLEH BAGINDA KITA NABI MUHAMMAD SAW DAN DIHARAPKAN DIRI AKU KHUSUSNYA DAPAT MENGAMBILNYA SEBAGAI PEDOMAN HIDUP AKU DALAM MENGHARUNGI CABARAN HIDUP UNTUK MENUJU KE SYURGA YANG KEKAL ABADI AMIN....
SEMOGA KITA MENJADI UMATNYA YANG BERTAQWA DAN SOLEH.....(",)



Wednesday, April 7, 2010

KETIKA HATI BERBICARA......

Tanggal : 7 April 2010
Masa : 4.06 petang
Hari : Rabu

Hari ini, satu pertemuan telah diadakan dalam kelas untuk membincangkan segala permasalahan yang timbul di antara ahli kelas. ini merupakan satu tindakan yang sudah lama aku tunggu. dan aku rasa berbangga kerana inisiatif ini diambil untuk sama-sama duduk berbincang segala apa yang perlu dibincangkan.

Hari ini, aku telah belajar banyak benda daripada satu pertemuan yang telah diaturkan ini. Aku sedar bahawa manusia itu penuh dengan kesilapan. tiada manusia yang perfect di atas muka bumi ini dan kita sebenarnya saling melengkapi antara satu sama lain. jika kita rasa kita ada memebuat salah, kita harus cepat-cepat meminta maaf supaya kita tidak mengeruhkan lagi keadaan. selain itu, manusia ni perlu, harus, mesti @ wajib untuk refleks diri masing-masing. inilah point yang paling penting yang harus kita buat jika kita ditimpa satu -satu masalah ataupun kita mempunyai masalah. apabila kita membuat refleksi diri, kita harus mengubahnya ke arah yang lebih baik bukan ke arah yang lebih buruk lagi. jika kita mempunyai masalah dengan orang lain, kita harus bertemu face to face untuk berbincang dengan individu yang terlibat. salah faham harus diselesaikan dengan sebaik mungkin untuk mewujudkan ukhwah fillah abadan-abada.

setiap orang ada pendirian masing-masing. itu tidak dapat dinafikan kerana aku juga mempunyai pendirian aku yang tersendiri. jika adanya sesuatu yang bertentangan dengan prinsip atau pendirian aku, aku tidak akan mengambilnya sebagai ikutan. aku tidak mahu menggadai prinsip aku semata-mata mahu mengikut orang. namun, kadang kala, kita terpaksa membiarkan diri kita dimakan oleh prinsip kita sendiri. ini kerana kita adalah manusia yang lemah dan sifat ini tidak dapat kita singkirkan. ini kerana kita akan terpengaruh dengan keadaan di sekeliling kita. segala sifat mahmudah yang ada pada orang itu, akan aku jadikan panduan tambahan dalam hidup aku di samping mengekalkan prinsip yang ada. tetapi, segala sifat mazmumah yang ada pada orang tersebut, jangan kita ikutinya supaya kita tidak sama-sama terjebak dalam perkara mazmumah.

tapi, bagi aku, yang utama adalah hubungan kita dengan Allah. kita harus menjadikan DIA sebagai tempat pertama untuk kita meluahkan segalanya. segala pertolongan hanya padanya kita dapat meminta. yakinlah bahawa ALLAH akan bersama dengan orang yang sentiasa sayangkan NYA dan sentiasa mengamalkan amar maaruf nahi mungkar.......jika baik hubungan kita dengan ALLAH, InsyaALLAH akan baiklah segala apa yang ada pada kita samaada dari segi ilmu, harta, sifat dan lain-lain. tapi, jika sebaliknya, kita akan jauh dari nikmat dan hidayah Allah dan inilah yang menyebabkan kita tidak mudah menerima pendapat orang, kers kepala, mudah marah dan segala sifat mazmumah......

Saturday, March 27, 2010

JALAN JALAN CARI WANITA

PERHATIAN!!!! ni aku copy dari blog someone..he..he... semoga kita dapat aplikasinya untuk kita saling menasihati antara satu sama lain khususnya dalam kalangan MUSLIMAT.......

BAHAN-BAHAN


1 Batang pen
1 helai kertas (kecil sedikit dari A4)
2/3 Perenggan kata-kata berupa nasihat.( secukup rasa)

Begini. Caranya begitu mudah. Anda tidak perlu mengerah suara. Cukup menggerakkan tangan menulis tidak sampai 10 minit, dan menggerakkan tangan menghulur kertas tidak sampai 10 saat. Untuk apa? Hendak tulis apa?

Untuk mereka yang berhati iman, semestinya iman tidak selesa melihat maksiat menjamu hati. Tetapi,banyaknya hati-hati kita ini setakat tidak redha dalam hati. Bagi kita, kalau tidak mampu hendak tegur guna tangan dan mulut, benci dalam hati itu pun sudah dikira iman. Aish, tak kan hendak pegang title selemah-lemah iman itu sampai dijemput izrael?

Jadi, sebagai manusia yang pantang mencari alasan, pastinya otaknya ligat mencari sebab untuk tetap berdakwah. Bukan mencari sebab untuk takut berdakwah. Alhamdulillah, saya menemui satu cara yang saya fikir agak kreatif untuk ‘menahi munkar’ melalui seorang sahabat yang sangat-sangat saya kagumi fikrah dakwahnya. Mungkin kita ingin menegur pasangan-pasangan maktuwe dan paktuwe yang busy dating, ataupun, gerombolan wanita yang busy buat tayangan baju ala-ala baju budak tadika. Tetapi kerana tidak yakin dan takut akan respon mereka ini, anda batalkan niat anda.

Oleh itu, saya Cuma menyediakan cadangan untuk anda. anda tulislah kata-kata nasihat yang betul-betul lahir dari hati anda. tidak perlu terlalu banyak berdalil. Yang penting hikmah melalui tulisan anda itu tertusuk ke hati mereka. Awas! Jangan cuba-cuba taip! Tulislah dengan tulisan tangan kerana ia melambangkan kejujuran dan keikhlasan anda untuk menasihati. Awas! Jangan guna ayat-ayat mencaci dan kasar! Kata-kata pujian pada awalnya dan kelembutan dalam menasihati itu yang nabi ajarkan pada kita.

Assalamu’alaikum saudari..

Maaf menganggu waktu sdri. Sebenarnya dari tadi saya asyik memandang sdri. Alhamdulillah, saya lihat sdri memang cantik bertudung litup,dan berbaju kurung. Kurniaan Allah yang Maha Sempurna juga menghadiahkan wajah yang sempurna cantiknya buat sdri. Semuanya lengkap untuk menjadi seorang muslimah. Bahkan sdri jauh lebih sopan pakainya dari wanita-wanita di sekeliling sdri yang berpakaian singkat lagi ketat. Itulah istimewanya sdri.(“,)

Sdri pernah dengar kata-kata ini :

“ jadilah kamu seperti mutiara yang di dasar lautan, biar ia jauh ke dasar dan tertutup tiram, namun nilainya tiadalah tandingan, usah kamu jadi seperti batu di jalanan,begitu murah dan mudah dipijak-pikak orang-orang tanpa sebarang nilai ”

Begitulah letaknya harga seorang muslimah sdri. Prinsip kita, kita bukanlah murah dan mudah untuk didekati mana-mana lelaki. Prinsip kita, kita adalah mawar yang awas dilingkari duri. Namun, jika sekarang sdri sedang bersama lelaki yang jelas-jelas bukan suami sdri, di mana letaknya lagi nilai diri sdri? Haruskah dipersamakan seperti batu tadi?


Saya yakin sdri bukanlah seperti itu. Sdri,apabila menjadi wanita, jadilah mahal untuk lelaki, apabila menjadi wanita, jadilah sombong untuk lelaki, apabila jadi wanita, jadilah yang susah untuk lelaki, kerana itu adalah taraf kita. Yang terpelihara dari yang murah dan mudah.

Sekadar itu sdri. Kerana saya sayangkan sdri yang sama-sama memegang title muslimah, saya mengajak sdri agar jauhilah bicara-bicara fitnah yang akan menimpa sdri. Mata-mata yang melihat keadaan sdri berdua dengan lelaki, sedikit sebanyak akan mengurangkan maruah diri sdri. Sedangkan maruah itu adalah permata seorang wanita. Sdri,maaf jika ada keterlanjuran kata.

( kemudian,lipatkan kertas tersebut, dan bergeraklah mencari ‘wanita’ yang dimaksudkan. Dengan lafaz bismillah, anda hanya perlu tegur dan bagi salam dan hulurkan ‘surat’ tersebut. Kemudian meminta diri. hanya itu!)

Yakinlah dengan niat kita. Jika bukan sekarang perubahannya, insyAllah, suatu masa, nasihat kita akan menjadi ‘turning point’ baginya untuk berubah.

Yang penting setelah itu, kita banyak-banyak berdoa agar Allah membuka hati mereka ini. Itu sahaja tinggal usaha yang terakhir.

Cubalah dahulu!

Friday, March 26, 2010

keazaman dan kesungguhan serta doa tangga kejayaan.

hari ini, 26 mac 2010, hari jumaat merupakan satu hari yang bersejarah buat diri aku. pengalaman baru dalam mengadakan pementasan drama kanak-kanak membuatkan aku sungguh teruja..

jika sebelum ini, pernah terdetik di hati aku bahawa pementasan ini hanya membuang waktu dan menyusahkan, namun kini aku tahu ada hikmah dan kebaikannya dalam membuat pementasan drama.

selesai sudah pementasan drama pada petang tadi yang bermula pada pukul 2.30 ptg hingga 6.00 petang. unit aku telah mendapat tajuk drama "ayam" dan kami terpaksa mementaskannya kerna ia merupakan sebahagian daripada kerja kursus bahasa melayu akademik 1 kami.....

setelah bertungkus lumus sepanjang hari, (boleh dikatakan kan lah), kini tanggungjawab dan beban kami telah berkurangan. malahan kami berasa bangga dengan usaha kami kerna drama kami dinobatkan sebagai drama terbaik yang ketiga dan kami juga mendapat anugerah sinematografi terbaik.....Alhamdulillah..

sebenarnya ada kisah di sebalik drama ini,
kami dah banyak kali membuat latihan drama ini sehingga drama kami menjadi betol-betol mantop (bak kata ustaz zamri)....he...he..he...
namun, dugaan tetap ada....
terdapat sedikit masalah ketika kami membuat persembahan...terdapat sedikit masalah teknikal namun tidaklah serius....
tapi, aku dapat merasa kejanggalan kerana tiba-tiba sahaja kami diuji dengan masalah teknikal yang mana kami tidak menyangkakannya akan berlaku...namun, hasil kerjasam dan komitmen yang diberikan, kami dapat meng"cover' masalah yang timbul... buktinya kami mendapat dua anugerah iaitu tempat ketiga dan sinematografi terbaik....

so, aku nak ambil kesempatan, nak ucap thanks to all bcoz dah banyak bertungkus lumus untuk menjayakan drama ini. semoga usaha kita ini mendapat keredhaan dari ilahi... Amin...

La Tahzan, Innallah ha ma'ana...........

mula-mula sekali, mari kita panjatkan kesyukuran kepada Allah SWT kerna memberikan kita lebih banyak masa untuk hidup di dunia yang penuh dengan ujian ini... aku mulakan dengan satu mesej yang amat bermakna buat diri aku kerna ia merupakan mesej dari akak naqibah aku....


"semakin sayang ALLAH pada kita
semakin diuji iman kita kepadaNYA.
namun dirawatnya dgn sebaik2 penawar
iaitu ketenangan pada hati...
may ALLAH bless U,
salam sahabat..."

mesej ini amat bagus untuk mengubat hati yang lara akibat kesedihan yang kita alami yang mana disebabkan oleh ujian-ujian yang tidak-tidak putus menimpa diri.....La tahzan, Innalah ha ma'ana.... maksudnya, jangan bersedih, sesungguhnya Allah bersama-sama dengan kita.

sudah menjadi lumrah hidup bahawa kita akan diuji pada bila-bila masa sahaja....diri saya sendiri sentiasa diuji dengan dugaan yang tidak putus-putus. namun, Alhamdulillah, dengan berfikir secara positif, sometimes, aku dapat menyelesaikan masalah yang timbul..

aku sentiasa berpesan pada diri aku bahawa setiap ujian yang kita hadapi akan ada hikmahnya yang tersembunyi.... memang kadangkala hukmah itu tidak datang secara terus, namun kita kena ingat bahawa jika Allah tidak membalasnya di dunia, maka tunggu la ganjaran yang Alllah akan bagi di hari akhirat kelak.

dulu...
aku pernah menghadapi ujian yang sangat berat.
aku diuji keimanan aku....
ketika itu, iman aku menjadi goyah akibat kelekaan aku terhadap duniawi semata-mata,
namun, aku sangat gembira dan bersyukur pada Allah kerna DIA masih menyayangi aku dan memilih aku untuk terus menjadi hambaNYA yang bertaqwa dan beriman. insya Allah.....Amin..
walaupun perkara itu sudah lama berlaku, namun
pengalaman itu aku jadikan pedoman buat diri aku sehingga kini.
aku tidak mahu pisang berbuah dua kali....

bercakap mengenai ujian, aku teringat akan satu agi mesej yang dihantar oleh sahabat aku. sebenarnya, beliau menghantar mesej ini ketika aku dalam kekeliruan dan kesedihan serta kekecewaan. apabila aku mendapat mesej ini, aku berasa sangat happy kerna ada shbt yang mengambil berat ttg diri aku.. mesejnya berbunyi....

"sometimes, GOD break our spirit to gave our soul...
He break our heart to makes us whole...
He sends us pain so we can be stronger...
He sends us failure so we can be humble...
He sends us illness so we can take care of ourselves...
Sometimes, ALLAH takes everything away from us so we can learn
the VALUE of EVERYTHING he gave us...
Return to GOD and accept our fate bcoz
the best things might be what u have refused all along..."

akhir kata dari aku, janganlah mudah putus asa dalam menghadapi setiap ujian yang ALLAH bagi kepada kita. kadang-kadang kita tidak nampak dengan nyata hikmah yang diberi oleh ALLAH. dan kadang-kadang, hikmah yang diberiNYA lebih besar dari apa yang kita jangkakan. semoga kita sntiasa berusaha untuk tingkatkan keimanan kita.



Saturday, March 20, 2010


Menangislah Dibahuku

Kau datang padaku seperti biasa
Kusambut bahagia dengan tangan terbuka
Kau balas dengan senyum seadanya
Kutahu ada sesuatu yang berbeza

Kau hanya diam seribu bahasa
Hanya matamu yang cuba berbicara
Bahwa saat ini hatimu terluka
Kau tahu ku ada di sini untukmu

Mencuba tak berkedip menahan tegar di hujung mata
Hingga kau pun tak kuasa, berderailah air mata
Dalam pelukku kau curahkan semua

Menangislah …
Kadang manusia terlalu sombong tuk menangis
Lalu untuk apa air mata telah dicipta
Bukan hanya bahagia yang ada di dunia
Menangislah …
Di bahuku kau berikanku kepercayaan
Bahwa laramu adalah haru biruku
Kerna aku adalah sahabatmu
Menangislah … (dibahuku ku disini untukmu)
Menangislah … (dibahuku kerna ku sahabatmu)


kadangkala sukar menyembunyikan perasaan dan apa yang melanda di jiwa, ianya jelas apa yang terlihat di mata walaupun hakikatnya hati cuba menahan rasa.

Dia mencuba untuk tersenyum gembira walaupun hatinya luka kepedihan. Kerna dia mahukan sahabatnya tersenyum gembira juga. Namun, seorang sahabat yang baik itu pasti faham dan dapat meneka sesuatu yang tidak kena akan sahabatnya itu.

ukhwah lillahitaala..hatta jauh beribu batu, pasti disana dapat merasainya.

aku rindu..pada sebuah ukhwah yang pasti tidak boleh dibeli dimana-mana.


`boleh saya tumpang nangis di bahu awak?`

Monday, February 8, 2010

la ikra ha fiddin..

InsyaALLAH, esok aku ada test matematik. semoga aku dapat jawab dengan cemerlang. lepas nie aku nak gi study mat sikit. aku tak mahu main-main. kak senior kata sem ni susah..... aku tak mahu hampakan mak dan ayah aku..... Ya Allah, sekarang nie aku diuji dengan masalah kewangan... banyak sangat aku rasa wang aku dikeluarkan untuk kali niee....kena bayar bajula dan macam macam. tapi aku fikir think positif.. aku harap apa yang terjadi akan ada hikmahnya... semalam aku terbaca mesej kawan aku... dye hantar secebis ayat Al-Quran di mana Allah berfirman "oleh itu, sampaikan lah peringatan kepada mereka, dan janganlah kamu berdukacita sekiranya mereka tidak menerimanya kerna sesungguhnya kamu engkau hanyalah sekadar pemberi ingatan dan bukanlah engkau seorang yang memaksa mereka untuk menerima apa yang engkau sampaikan"...aku menghayati ayat ini dengan sepenuh hati aku... sebab tu lah dalam Islam tiada paksaan walaupun untuk memasuki Islam...la ikra ha fiddin.... tiada paksaaan dalam Islam

Friday, February 5, 2010

kisah aku kat MBMB



alhamdulillah....
hari nie aku gi MBMB untuk senam tari..
panas tapi seronok dan sempat lagi aku bergambar dengan pengacara RTM abe hisyam..
bagusnya dia, x sombong dan baik hati
sukanya hati dpat bergambar dengan dia..boleh wat kenangan
pastu, aku jumpa ngan sahabat lama yang study kat kolej matrikulasi melaka.. dapat la berjumpa dengan ye sekejap and tangkap gambar dalam dua tiga keping...
yang mengejutkan aku,
arini aku second time dapat cabutan bertuah selepas aku masuk kuiz...
tau dapat apa?
aku dapat tiket wayang percuma...cerita avatar rasanya..
tapi, tak tau agi nak pergi ke tidak..
apa taknya, aku bukan pernah tengok wayang pun...
tengok la macam mana dengan tiket wayang tu...
sama ada aku jual atau aku sedekahkan je la...